NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals

In this page, we have provided Chapter 8 Decimals NCERT Solutions for Class 6 Maths which will make you understand the topics in most simple manner and grasp it easily to perform better. Class 6 Maths NCERT Solutions will helpful in understanding the key concepts of the chapter properly. It will be helpful in building a great foundation of concepts and make easy for the students to understand basics.

Chapter 8 NCERT Solutions are prepared as per the accordance of latest CBSE guidelines so you can score maximum marks. Students should also refer previous year questions and practise test papers and worksheets to assess their key areas.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals

Exercise 8.1

1. Write the following as numbers in the given table:


Hundreds
(100)
Tens
(10)
Ones
(1)
Tenths
(1/10)

Answer

Hundreds
(100)
Tens
(10)
Ones
(1)
Tenths
(1/10)
Number
0 3 1 2 31.2
1 1 0 4 110.4
2. Write the following decimals in the place value table:
(a) 19.4
(b) 0.3
(c) 10.6
(d) 205.9

Answer

(a)
Hundreds Tens Once Tenths
0 1 9 4
(b)
Hundreds Tens Once Tenths
0 0 0 3
(c)
Hundreds Tens Once Tenths
0 1 0 6
(d)

Hundreds Tens Once Tenths
2 0 5 9

3. Write each of the following as decimals:(a) seven-tenths
(b) Two tens and nine-tenths
(c) Fourteen point six
(d) One hundred and two-ones
(e) Six hundred point eight

Answer

(a) seven-tenths = 7 tenths = 7/10= 0.7
(b) 2 tens and 9-tenths = 2 x 10 + 9/10 = 20 + 0.9 =20.9
(c) Fourteen point six = 14.6
(d) One hundred and 2-ones = 100 + 2 x 1 = 100 + 2 = 102

(e) Six hundred point eight = 600.8

4. Write each of the following as decimals:
(a) 5/10
(b) 3+7/10
(c) 200+60+5+1/10
(d) 70+8/10
(e) 88/10
(f) 4.2/10
(g) 3/2
(h) 2/5
(i) 12/5
(j) 3.3/5
(k) 4.1/2

Answer

(a) 5/10 = 0.5
(b) 3+7/10 = 3 + 0.7 = 3.7
(c) 200+60+5+1/10 = 200 + 60 + 5 + 0.1 = 265.1
(d) 70+8/10 = 70 + 0.8 = 70.8
(e) 88/10=(80+8)/10=80/10+8/10=8+8/10= 8 + 0.8 = 8.8
(f) 4.2/10=(4+2)/10 = 4 + 0.2 = 4.2
(g) 3/2=(3×5)/(2×5)=15/10=(10+5)/10=10/10+5/10 = 1 + 0.5 = 1.5
(h) 2/5=(2×2)/(5×2)=4/10= 0.4
(i) 12/5=(12×2)/(5×2)=24/10=(20+4)/10=20/10+4/10 = 2 + 0.4 = 2.4
(j) 3.3/5=3+3/5=3+(3×2)/(5×2)=3+6/10= 3 + 0.6 = 3.6

(k) 4.1/2=4+1/2=4+(1×5)/(2×5)=4+5/10= 4 + 0.5 = 4.5

5. Write the following decimals as fraction. Reduce the fractions to lowest terms:
(a) 0.6
(b) 2.5
(c) 1.0
(d) 3.8
(e) 13.7
(f) 21.2
(g) 6.4

Answer

(a) 0.6 = 6/10=3/5

6. Express the following as cm using decimals:
(a) 2 mm
(b) 30 mm
(c) 116 mm
(d) 4 cm 2 mm
(e) 162 mm

(f) 83 mm

Answer

(a)∵ 10 mm = 1 cm


7. Between which two whole numbers on the number line are the given numbers lie? Which of these whole numbers is nearer to the given number?
(a) 0.8
(b) 5.1
(c) 2.6
(d) 6.4
(e) 9.1
(f) 4.9

Answer

(a) From 0 to 1, 0.8 is nearest to 1.
(b) From 5 to 6, 5.1 is nearest to 5.
(c) From 2 to 3, 2.6 is nearest to 3.
(d) From 6 to 7, 6.4 is nearest to 6.
(e) From 9 to 10, 9.1 is nearest to 9.

(f) From 4 to 5, 4.9 is nearest to 5.

8. Show the following numbers on the number line:
(a) 0.2
(b) 1.9
(c) 1.1
(d) 2.5

Answer


9. Write the decimal number represented by the points A, B, C, D:

Answer

A = 0 + 8/10 = 0.8
B = 1 + 3/10 = 1.3
C = 2 + 2/10 = 2.2
D = 2 + 9/10 = 2.9

10. (a) The length of Ramesh’s notebook is 9 cm and 5 mm. What will be its length in cm?
(b) The length of a young gram plant is 65 mm. Express its length in cm.

Answer

(a) 9 cm 5 mm = 9 cm + 5 mm = 9 + 5/10 = 9.5 cm
(b) 65 mm = 65/10 cm = 6.5 cm

Exercise 8.2

1. Complete the table with the help of these boxes and use decimals to write the number:
Ones Tenths Hundreths Numbers
(a)
(b)
(c)

Answer

Ones Tenths Hundreths Numbers
(a) 0 2 6 0.26
(b) 1 3 8 1.38
(c) 1 2 9 1.29

2. Write the numbers given in the following place value table in decimal form:
Hundreds
100
Tens
10
Ones
1
Tenths
1/10
Hundreths
1/100
Thousandths
1/1000
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
​0
1
0
2
0
​0
0
3
1
1
​3
2
0
1
2
​2
6
0
9
2
​5
3
2
0
4
​0
0
5
2
1

Answer

(a) 0 × 100 + 0 × 10 + 3 × 1 + 2 × 1/10 + 5 × 1/100 + 0 × 1/1000
= 0 + 0 + 3 + 0.2 + 0.05 + 0 = 3.25

(b) 1 × 100 + 0 × 10 + 2 × 1 + 6 × 1/10 + 3 × 1/100 + 0 × 1/1000
= 1 + 0 + 2 + 0.6 + 0.03 + 0 = 102.63

(c) 0 × 100 + 3 × 10 + 0 × 1 + 0 × 1/10 + 2 × 1/100 + 5 × 1/1000
= 0 + 30 + 0 + 0 + 0.02 + 0.005 = 30.025

(d) 2 × 100 + 1 × 10 + 1 × 1 + 9 × 1/10 + 0 × 1/100 + 2 × 1/1000
= 200 + 10 + 1 + 0.9 + 0 + 0.002 = 211.902

(e) 0 × 100 + 1 × 10 + 2 × 1 + 2 × 1/10 + 4 × 1/100 + 1 × 1/1000
= 0 + 10 + 2 + 0.2 + 0.04 + 0.001 = 12.241

3. Write the following decimals in the place value table:
(a) 0.29
(b) 2.08
(c) 19.60
(d) 148.32
(e) 200.812

Answer

Numbers Hundreds Tens Ones Tenths Hundreths Thousandths
100 10 1 1/10 1/100 1/1000
(a) 0.29 0 0 0 2 9 0
(b) 2.08 0 0 2 0 8 0
(c) 19.60 0 1 9 6 0 0
(d) 148.32 1 4 8 3 2 0
(e) 200.812 2 0 0 8 1 2

4. Write each of the following as decimals:
(a) 20+9+4/10+1/100
(b) 137+5/100
(c) 7/10+6/100+4/1000
(d) 23+2/10+6/1000
(e) 700+20+5+9/100

Answer

(a) 20 + 9 + 0.4 + 0.01 = 29.41
(b) 137 + 0.05 = 137.05
(c) 0.7 + 0.06 + 0.004 = 0.764
(d) 23 + 0.2 + 0.006 = 23.206

(e) 700 + 20 + 5 + 0.09 = 725.09

5. Write each of the following decimals in words:
(a) 0.03
(b) 1.20
(c) 108.56
(d) 10.07
(e) 0.032
(f) 5.008

Answer

(a) Zero point zero three
(b) One point two zero
(c) One hundred and eight point five six
(d) Ten point zero seven
(e) Zero point zero three two

(f) Five point zero zero eight

6. Between which two numbers in tenths place on the number line does each of the given number line?
(a) 0.06
(b) 0.45
(c) 0.19
(d) 0.66
(e) 0.92
(f) 0.57

Answer

All the numbers lie between 0 and 1.
(a) 0.06 is nearer to 0.1.
(b) 0.45 is nearer to 0.5.
(c) 0.19 is nearer to 0.2.
(d) 0.66 is nearer to 0.7.
(e) 0.92 is nearer to 0.9.
(f) 0.57 is nearer to 0.6.

7. Write as fractions in lowest terms:
(a) 0.60
(b) 0.05
(c) 0.75
(d) 0.18
(e) 0.25
(f) 0.125
(g) 0.066

Answer

(a) 0.60 = 60/100=35
(b) 0.05 = 5/100=120
(c) 0.75 = 75/100=34
(d) 0.18 = 18/100=950
(e) 0.25 = 25/100=14
(f) 0.125 = 125/1000=18

(g) 0.066 = 66/1000=33500

Exercise 8.3

1. Which is greater:
(a) 0.3 or 0.4
(b) 0.07 or 0.02
(c) 3 or 0.8
(d) 0.5 or 0.05
(e) 1.23 or 1.2
(f) 0.099 or 0.19
(g) 1.5 or 1.50
(h) 1.431 or 1.490
(i) 3.3 or 3.300
(j) 5.64 or 5.603

Answer

Before comparing, we write both terms in like decimals:
(a) 0.3 < 0.4
(b) 0.07 > 0.02
(c) 3.0 or 0.8 ⇒ 3.0 > 0.8
(d) 0.50 or 0.05 ⇒ 0.50 > 0.05
(e) 1.23 or 1.20 ⇒ 1.23 > 1.20
(f) 0.099 or 0.190 ⇒0.099 < 0.190
(g) 1.50 or 1.50 ⇒ 1.50 = 1.50
(h) 1.431 < 1.490
(i) 3.300 or 3.300 ⇒ 3.300 = 3.300
(j) 5.640 or 5.603 ⇒ 5.640 > 5.603

2. Make five more examples and find the greater:
(a) 1.8 or 1.82
(b) 1.0009 or 1.09
(c) 10.01 or 100.1
(d) 5.100 or 5.0100
(e) 04.213 or 0421.3

Answer

Before comparing, we write both the terms in like decimals
(i) 1.80 or 1.82 ⇒ 1.82 is greater than 1.8
(ii) 1.0009 or 1.0900 ⇒ 1.09 is greater than 1.0009
(iii) 10.01 or 100.10 ⇒ 100.1 is greater than 10.01
(iv) 5.1000 or 5.0100 ⇒ 5.100 is greater than 5.0100
(v) 04.213 or 0421.300 ⇒ 0421.3 is greater than 04.213

Exercise 8.4

1. Express as rupees using decimals:
(a) 5 paise
(b) 75 paise
(c) 20 paise
(d) 50 rupees 90 paise
(e) 725 paise

Answer

(a) ∵ 1 paisa = Rs.1/100
∴ 5 paise = 1/100 × 5 = Rs. 0.05

(b) ∵ 1 paisa = Rs.1/100
∴ 75 paise = 1/100 × 5 = Rs. 0.75

(c) ∵ 1 paisa = Rs.1/100
∴ 20 paise = 1/100 × 5 = Rs. 0.05

(d) ∵ 1 paisa = Rs.1/100
∴Rs. 50 + 90 paise = 50 +1/100 × 90 = Rs. 50.90

(e) ∵ 1 paisa = Rs.1/100
∴ 725 paise = 1/100 × 725 =725/100 = Rs. 7.25

2. Express as meters using decimals:
(a) 15 cm
(b) 6 cm
(c) 2 m 45 cm
(d) 9 m 7 cm
(e) 419 cm

Answer

(a) ∵ 1 cm = 1/100 m
∴ 15 cm = 1/100 × 15 = 0.15 m

(b) ∵ 1 cm = 1/100 m
∴ 6 cm = 1/100 × 6 = 0.06 m

(c) ∵ 1 cm = 1/1000 m
∴2 m 45 cm = 2 + 1/100 × 45 = 2.45 m

(d) ∵ 1 cm = 1/100 m
∴ 9 m 7 cm = 9 +1/100 × 7 = 9.07 m

(e) ∵ 1 cm = 1/100m
∴ 419 cm = 1/100 × 419 = 419/00= 4.19 m

3. Express as cm using decimals:
(a) 5 mm
(b) 60 mm
(c) 164 mm
(d) 9 cm 8 mm
(e) 93 mm

Answer

(a) ∵ 1 mm = 1/10 cm
∴ 5 mm = 1/10 × 5 = 0.5 cm

(b) ∵ 1 mm = 1/10 cm
∴ 60 mm = 1/10 × 60 = 6 cm

(c) ∵ 1 mm = 1/10 cm
∴ 164 mm = 1/10 × 164 = 16.4 cm

(d) ∵ 1 mm = 1/10 cm
∴ 9 cm 8 mm = 9 + 1/10 × 8 = 9 + 0.8 = 9.8 cm

(e) ∵ 1 mm = 1/10cm
∴ 93 mm = 1/10 × 93 = 9.3 cm

4. Express as km using decimals:
(a) 8 m
(b) 88 m
(c) 8888 m
(d) 70 km 5 m

Answer

(a) ∵ 1 m = 1/1000 km
∴ 8 m = 1/1000 × 8 = 0.008 km

(b) ∵ 1 m = 1/1000 km
∴ 88 m = 1/1000 × 88 = 0.088 km

(c) ∵ 1 m = 1/1000 km
∴ 8888 m = 1/1000 × 8888 = 8.888 km

(d) ∵ 1 m = 1/1000 km
∴ 70 km 5 m = 70 + 1/1000 × 5 = 70.005 km

5. Express as kg using decimals:
(a) 2 g
(b) 100 g
(c) 3750 g
(d) 5 kg 8 g
(e) 26 kg 50 g

Answer

(a) ∵ 1 g = 1/1000 kg
∴ 2 g = 1/1000 × 2 = 0.002 kg

(b) ∵ 1 g = 1/1000 kg
∴ 100 g = 1/1000 × 100 = 0.1 kg

(c) ∵ 1 g = 1/1000 kg
∴3750 g = 1/1000 × 3750 = 3.750 kg

(d) ∵1 g = 1/1000 kg
∴ 5 kg 8 g = 5 +1/1000 × 8 = 5.008 kg

(e) ∵ 1 g = 1/1000 kg
∴ 26 kg 50 g = 26 +1/1000 × 50 = 26.050 kg

Exercise 8.5

1. Find the sum in each of the following:
(a) 0.007 + 8.5 + 30.08
(b) 15 + 0.632 + 13.8
(c) 27.076 + 0.55 + 0.004
(d) 25.65 + 9.005 + 3.7
(e) 0.75 + 10.425 + 2
(f) 280.69 + 25.2 + 38

Answer

(a)38.587
(b) 29.432
(c) 27.630
(d) 38.355
(e) 13.175
(f) 343.89

2. Rashid spent Rs. 35.75 for Maths book and Rs. 32.60 for Science book. Find the total amount spent by Rashid.

Answer

Money spent for Maths book = Rs. 35.75
Money spent for Science book = Rs. 32.60
Total money spent = Rs. 35.75 + Rs. 32.60 = Rs. 68.35
Therefore, total money spent by Rashid is Rs. 68.35.

3. Radhika’s mother gave her Rs. 10.50 and her father gave her Rs. 15.80. Find the total amount given to Radhika by her parents.

Answer

Money given by her mother = Rs. 10.50
Money given by her father = Rs. 15.80
Total money received by Radha = Rs. 10.50 + Rs. 15.80 = Rs. 26.30
Therefore, total money received by Radha is Rs. 26.30.

4. Nasreen bought 3 m 20 cm cloth for her shirt and 2 m 5 cm cloth for her trouser. Find the total length of cloth bought by her.

Answer

Cloth bought for shirt = 3 m 20 cm = 3.20 m
Cloth bought for trouser = 2 m 5 cm = 2.05 m
Total length of cloth bought by Nasreen = 3.20 m + 2.05 m = 5.25 m
Therefore, total length of cloth bought by Nasreen is 5.25 m

5. Naresh walked 2 km 35 m in the morning and 1 km 7 m in the evening. How much distance did he walk in all?

Answer

Distance travelled in the morning = 2 km 35 m = 2.035 km
Distance travelled in the evening = 1 km 7 m = 1.007 km
Total distance travelled = 2.035 km + 1.007 km = 3.042 km
Therefore, total distance travelled by Naresh is 3.042 km.

6. Sunita travelled 15 km 268 m by bus, 7 km 7 m by car and 500 m on foot in order to reach her school. How far is her school from her residence?

Answer

Distance travelled by bus = 15 km 268 m = 15.268 km
Distance travelled by car = 7 km 7 m = 7.007 km
Distance travelled on foot = 500 m = 0.500 km
Total distance travelled = 15.268 m + 7.007 m + 0.500 m = 22.775 km
Therefore, total distance travelled by Sunita is 22.775 km.

7. Ravi purchases 5 kg 400 g rice, 2 kg 20 g sugar and 10 kg 850 g flour. Find the total weight of his purchases.

Answer

Weight of Rice = 5 kg 400 g = 5.400 kg
Weight of Sugar = 2 kg 20 g = 2.020 kg
Weight of Flour = 10 kg 850 g = 10.850 kg
Total weight = 5.400 kg + 2.020 kg + 10.850 kg = 18.270 kg
Therefore total weight of Ravi’s purchase = 18.270 kg.

Exercise 8.6

1. Subtract:
(a) 18.25 from 20.75
(b) 202.54 m from 250 m
(c) 5.36 from 8.40
(d) 2.051 km from 5.206 km
(e) 0.314 kg from 2.107 kg

Answer

(a) Rs. 2.50
(b) 47.46 m
(c) Rs. 3.04
(d) 3.155 km
(e) 1.793 kg

2. Find the value of:
(a) 9.756 – 6.28
(b) 21.05 – 15.27
(c) 18.5 – 6.79
(d) 11.6 – 9.847

Answer

(a) 3.476
(b) 5.78
(c) 11.71
(d) 1.753

3. Raju bought a book of Rs. 35.65. He gave Rs. 50 to the shopkeeper. How much money did he get back from the shopkeeper?

Answer

Total amount given to the shopkeeper = Rs. 50
Cost of book = Rs. 35.65
Amount left = Rs. 50.00 = Rs. 35.65 = Rs. 14.35
Therefore, Raju got back Rs. 14.35 from the shopkeeper.

4. Rani had Rs. 18.50. She bought one ice-cream for Rs. 11.75. How much money does she have now?

Answer

Total money = Rs. 18.50
Cost of Ice-cream = Rs. 11.75
Amount left = Rs. 18.50 – Rs. 11.75 = Rs. 6.75
Therefore, Rani has Rs. 6.75 now.

5. Tina had 20 m 5 cm long cloth. She cuts 4 m 50 cm length of cloth from this for making a curtain. How much cloth is left with her?

Answer

Total length of the cloth = 20 m 5 cm = 20.05 m
Length of the cloth used = 4 m 50 cm = 4.50 m
Remaining cloth = 20.05 m – 4.50 m = 15.55 m
Thereofre, 15.55 m of cloth is left with Tina.

6. Namita travels 20 km 50 m every day. Out of this she travels 10 km 200 m by bus and the rest by auto. How much distance does she travel by auto?

Answer

Total distance to travel everyday = 20 km 50 m = 20.050 km
Distance travelled by bus = 10 km 200 m = 10.200 km
Distance travelled by auto = 20.050 km – 10.200 km = 9.850 km
Therefore, 9.850 km distance is travelled by auto everyday.

7. Aakash bought vegetables weighing 10 kg. Out of this 3 kg 500 g in onions, 2 kg 75 g is tomatoes and the rest is potatoes. What is the weight of the potatoes?

Answer

Weight of onions = 3 kg 500 g = 3.500 kg
Weight of tomatoes = 2 kg 75 g = 2.075 kg
Total weight of onions and tomatoes = 3.500 kg + 2.075 kg = 5.575 kg
Therefore, weight of potatoes = 10.000 kg – 5.575 kg= 4.425 kg
Thus, weight of potatoes is 4.425 kg.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals


Class 6 Maths NCERT Solutions will help in building a great foundation of concepts and make easy for the students to understand basics. Every fraction whose denominator is 10 can be written in decimal form.

• All decimal numbers can be represented on the number line. Every decimal number can be represented as a fraction.

• To add or subtract decimal numbers, make sure that the decimal points of the given numbers are placed exactly one below another.

You can get exercisewise NCERT Solutions from the links given below which will be helpful in finding specific question that you're looking for. These NCERT Solutions will help in understanding the concepts of the chapter properly.

  • Exercise 8.1 Chapter 8 Class 6 Maths NCERT Solutions
  • Exercise 8.2 Chapter 8 Class 6 Maths NCERT Solutions
  • Exercise 8.3 Chapter 8 Class 6 Maths NCERT Solutions
  • Exercise 8.4 Chapter 8 Class 6 Maths NCERT Solutions
  • Exercise 8.5 Chapter 8 Class 6 Maths NCERT Solutions
  • Exercise 8.6 Chapter 8 Class 6 Maths NCERT Solutions

These NCERT Solutions are prepared by Studyrankers subject matter experts that will increase concentration among students and inculcate correct learning behaviour among students. It will help you in analyzing the problems and answering it with precision and the right concepts.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapters:


Chapter 1 Knowing Our Numbers
Chapter 2 Whole Numbers
Chapter 3 Playing with Numbers
Chapter 4 Basic Geometrical Ideas
Chapter 5 Understanding Elementary Shapes
Chapter 6 Integers
Chapter 7 Fractions
Chapter 9 Data Handling
Chapter 10 Mensuration
Chapter 11 Algebra
Chapter 12 Ratio and Proportion
Chapter 13 Symmetry
Chapter 14 Practical Geometry



FAQ on Chapter 8 Decimals

How many exercises in Chapter 8 Decimals?



Chapter 8 contains total 6 chapters which can be used to enrich knowledge and make lessons for learners more exciting. These NCRT Solutions are prepared as per the accordance of latest CBSE guidelines so you can score maximum marks.


How to Compare Decimals?



To compare two given decimal fractions is greater and which is smaller, we compare the whole parts of the two numbers. The fraction with greater whole part is greater. In case the whole parts of the two is same, we compare the tenths place. If this is also same then check the hundredth place and so on.

How to Convert Fractions into Decimals?



First, count the number of zeros following 1 in the denominator then after you need to count an equal number of places in the numerator starting from the unit digit, then place the decimal.

How to Do Subtraction of Decimals?



• Arrange the two decimals one below the other. Write the bigger number first such that, the decimal points and the digits having the same place values are in the same column or place.
• Subtract the numbers (ignoring the decimal points) as in the case of whole numbers.
• Put the decimal point in the result directly under the decimal points of the two given decimals.
Previous Post Next Post
X
Free Study Rankers App Download Now